Monday, August 22, 2011

ujian dlm alam perkahwinan..nice 2 read!!

Aku lihat, semua orang berbahagia dengan perkahwinan. Video perkahwinan yang menghiburkan. Lagu-lagu typical Taylor Swift. Gambar indah sana-sini. Tapi, terus terang aku cakap. Itu bukanlah perkahwinan yang sebenar. Kerana perkahwinan yang sebenar akan bermula pada 3 bulan pertama. Perkahwinan yang sebenar adalah bermulanya dugaan dan ujian. Itu saja. Sama ada kau berjaya harungi bersama, atau kau terkandas, atau kau bercerai-berai. Pilih.

Hubungan dua hala bak kata Cob Nobbler bukan mudah. Ia mudah untuk kita lafaz dan bincangkan. Namun, apabila sudah merasakan sendiri, baru kita tahu sebagaimana. Baru kita tahu isteri kita langsung tidak sama sekali boleh di kaitkan dengan pelacur kelas pertama seperti yang di pendapatkan oleh golongan Al-Arqam mahupun parti bulan.

Aku tak mahu melalut terlalu banyak. Ini lah pemerhatian aku mengenai tempoh masa dalam perkahwinan.

3 bulan selepas perkahwinan.

Apabila kamu melihat suami kamu suka meletakkan baju bersepah. Seluar dalam campak sana-sini tak pandai kemas. Gantung baju suka-suka dah macam buat rumah ini seperti kotai. Pengotor dan suka berbogel di dalam rumah. Apabila kamu melihat isteri kamu rupanya kuat membuta. Tak pandai memasak. Masak asam pedas bertukar jadi masak sambal cili merah. Tak pandai menjahit seluar kamu yang koyak dan hanya tahu membebel sahaja.

Itu baru ujian ringan. Ujian menyesuaikan diri.

1 hingga 4 tahun selepas perkahwinan.

Kamu masih tiada anak. Si suami mula persoal. Si isteri mula merungut. Bermacam posisi di buat, tapi semua tidak berhasil. Segala ubat cuba di telan, segala tukang urut batin di jumpa, segala doktor sakit tuan dan puan di temui. Buntu. Mula bertekak dan salahkan sesama sendiri. Kalau mula mengandung pun, tiba-tiba keguguran.

Itu baru ujian sederhana. Ujian keredhaan.

5 hingga 10 tahun.

Kamu sudah ada anak kecil. Tapi, gaji kamu si suami kecil. Kurang cukup menampung perbelanjaan sekeluarga. Kemiskinan dan kesempitan wang mulai terasa. Anak kamu mula merengek lapar dan lapar. Kamu yang isteri bekerja membantu keluarga. Tiba masa hal anak, kedua-dua kamu tidak dapat memberikan komitmen menjaganya dengan baik. Terpaksa hantar ke rumah mentua atau ibu untuk tolong jaga.

Itu pun baru sederhana sukar. Ujian ekonomi keluarga.

11 hingga 15 tahun.

Ekonomi keluarga kamu baik. Mungkin kamu juga boleh di katakan sebagai mampu. Tapi, siapa sangka si suami kamu gatal. Alpa kerana ada duit. Mula mencari perempuan lain. China doll contohnya. Kerana bosan dengan kamu. Si isteri pula, di tempat kerja terperangkap dengan lelaki lain. Jatuh cinta lagi sekali katanya. Hal ini bila di ketahui pasangan kamu, menimbulkan perang paling besar dalam perkahwinan.

Ini adalah ujian berat. Ujian kesetiaan.

16 hingga 22 tahun.

Anak kamu sudah besar. Bersekolah menengah. Ekonomi keluarga sudah kukuh. Kerana didikan yang kurang baik sewaktu anak masih kecil akibat suami dan isteri sibuk mencari rezeki. Anak kamu buat hal. Bergaduh di sekolah. Asyik meminta duit kamu. Di tangkap bercium dengan kekasih di luar. Memberontak. Lebih teruk, anak kamu mula terjebak dengan rokok, porno, kawan-kawan yang liar, rempit dan mungkin gejala yang lebih teruk seperti seks bebas, arak, kelab malam, dadah, ajaran sesat, serta akademi fantasia. Pening kepala kamu? Tak mengapa.

Itu juga ujian berat. Ujian anak.

23 tahun hingga ???

Tanya kembali, umur kamu sudah berapa? Hampir separuh abad. Anak kamu sudah besar. Hubungan kamu baik. Mungkin sudah menerima seadanya pasangan kamu. Ekonomi keluarga juga kukuh. Tetapi tiba masa, si dia pasangan yang kamu cinta, pergi meninggalkan kamu menghadap ilahi. Di saat kamu mula menikmati kenikmatan hubungan manis berdua. Kamu terpaksa bersendirian menempuh hidup.

Itu adalah ujian terakhir. Ujian kematian.

Bagi aku, perkahwinan adalah mati-hidup kita. Pengisian kita dalam dunia yang sementara. Buruk atau baik perkahwinan kita adalah melalui diri kita juga. Kita kena terbuka dalam hal perkahwinan terutama antara sesama pasangan. Usah berfikiran sempit. Bila menegur pasangan, tegurlah dengan gaya steady, kool dan power. Andaikata kamu melihat isteri kamu mengenakan shawls warna merah, baju hijau dan seluar kuning tahi itik. Jangan kamu berkata ;
"Oi sayang, awak ni merepek apa pakai baju kaler macam ni. Dah macam keling saya tengok!"
Jangan berkata sedemikian. Kecil hati isteri kamu. Dia tidak pandai berfesyen, nak buat macam mana. Kita tegur dengan gaya berhemah dan kool lah seperti ini ;
"Sayang, sayang. Abang nak cakap sikit ni, tapi jangan marah ya? Sayang janganlah pakai pakaian warna macam ni. Kurang sesuai, pakailah warna yang sekata. Barulah cantik, barulah cun. Okay ya sayangggg?"
Nampak? Kan mudah? Ayat itu biarlah kena betul. Baru tiada siapa yang sakit hati. Malah makin bertambah sayang. Jadi, berkatalah dengan steady terhadap pasangan kamu. Semoga perkahwinan kamu semua di redhai Tuhan.

Chalo, assalamualaikom!

p/s: actually ak copy rght dr belog owg jugeee....:P.sekadar bkongsi...

No comments:

Post a Comment